fbpx

Tärkein syy tehdä lapsia

Vakioaihe mediassa tuntuu olevan, että lapsia syntyy liian vähän, syntyvyys laskee jne. Onpa joku ollut sitäkin mieltä, että lapsia syntyy liian paljon tai että sillä ei ole väliä. Kyllä sillä on väliä, monestakin syystä. Menemättä kansantaloudellisiin syihin tai taloudellisiin syihin ylipäänsä lasten tekemiselle on yksi todella tärkeä syy. Lapsi tekee aikuisen. Lapsien vuoksi meistä tulee parempia ihmisinä. Vastuullisempia ja vähemmän itsekkäitä. Elämän fokus, tarkoitus, siirtyy itsestä muihin ja se tekee meistä parempia. Ajattelemme muita sen sijaan, että miettisimme sitä, mitä kivaa minä itse voisin saada tai tehdä.

Kaikki eivät tietysti saa lapsia vaikka haluaisivatkin. Osa syistä on todellisia, osa on kuitenkin omia valintoja. Ollaanko liian kranttuja parinvalinnassa? Halutaanko, että asiat ovat täydellisesti ’järjestyksessä’, ennen kuin ollaan valmiita tekemään lapsia? Valitettavasti taitaa olla niin, että tuolla logiikalla ei ole koskaan oikea aika. Elämä on epätäydellistä ja se on vain hyväksyttävä.

Lasten hankkiminen tai hankkimatta jättäminen ovat molemmat omia itsekkäitä valintoja. En ole koskaan ymmärtänyt valitusta siitä, että lasten hankkimattomuus olisi jotenkin itsekkäämpää kuin lasten tekeminen. Eihän ennen lapsen saamista ole ketään, jonka puolesta voisi uhrautua. Itsehän niitä lapsia halutaan tehdä. Lapsen syntymän jälkeen (ja jo vähän ennen sitä) tilanne tietenkin muuttuu. Joutuu aivan pakosta ajattelemaan jotakuta muuta, olemaan epäitsekäs. Kun jaloissa pyörii pari mukulaa, niin elämän tarkoitusta ei tarvitse enää miettiä. Lasten kasvettua isommiksi huomaamme, että olemme muuttuneet. Saatamme huomata, että keskitymme jatkossakin muihin, omiin ja muiden lapsiin. Se on meidän aikuisten tehtävä – tehdä tästä maailmasta parempi paikka jälkipolville.

Osa nuorista aikuisista perustelee lasten hankkimattomuutta sillä, että maailma on paha paikka. On rikollisuutta, huumeita ja viimeistään ilmastonmuutos tappaa meidät kaikki. Media levittää tässä oman toimintalogiikkansa (katastrofi myy palstatilaa) vuoksi väärää tietoa. Maailma on kuitenkin parempi paikka kuin aiemmin – monet asiat ovat paljon paremmin kuin menneinä vuosituhansina. Eikä ihminen ole syyllinen edes ilmastonmuutokseen kuten jokainen voi pienellä tiedon kaivamisella havaita. Maailma on sekä paha ja hankala paikka, mutta myös hieno, ihmeellinen ja kaunis paikka.

Haluan olla tässä asiassa optimisti. Luulen, että monet nykyajan lapset ovat saaneet elämässään niin paljon kaikenlaista, että tavaran haaliminen tai ulkomaanmatkailu ei ole enää heille ’se juttu’ sitten kun he varttuvat aikuisiksi. Ehkäpä he alkavat tehdä lapsia nuorempina kuin nykyiset kolmi- ja nelikymppiset?