fbpx

YLE:lle kehuja tieteellisestä ilmastonmuutosuutisesta

YLE julkaisi eilen 16.11.2018 uutisen

”Grönlannin jään alta löytyi jättikraatteri – asteroidissako syy ilmastonmuutokseen 12 800 vuotta sitten?”

https://yle.fi/uutiset/3-10512685

Uutisessa ovat poikkeuksellisia seuraavat asiat:

– Uutinen ylipäänsä julkaistiin. Usein tällaiset uutiset, jotka kyseenalaistavat ajatuksen, että ihminen on ainoa syyllinen ilmastonmuutokseen, näyttävät päätyvän ei-julkaistaviin.

– Jo otsikossa ehdotetaan, että asteroidilla on ollut vaikutus ilmastoon. Tämä lienee kaikille omilla aivoillaan ajatteleville selvää, että näin on käynyt mikäli meteoriitti on ollut riittävän suuri.

Nyt ei vielä tiedetä kraaterin synnyn ajankohtaa, mutta ajankohta jätetään avoimeksi. Jutussa puhutaan asteroidista. Oikeastaan vakiintuneen käytännön mukaisesti pitäisi puhua meteoriitista, koska kappale on päätynyt maan pinnalle asti. Juttu on kokonaisuudessaan sellainen tiedeuutinen, joita allekirjoittanut tykkää lukea – perustuu faktoihin ja kirjoittaja on suhtautunut aiheeseen ilman havaittavaa omaa asennetta.


Selvyyden vuoksi totean etten ole ’ilmastodenialisti’. Ilmastonmuutos on todellinen luonnollinen ilmiö kuten se on ollut koko maapallon olemassaolon ajan. Ihmisellä on ilmastoon jokin, todennäköisesti pieni, vaikutus.

Tämä kirjoitus on ilmestynyt alun perin Uuden Suomen Puheenvuoroja -blogissani.